YogurBerry to nowoczesny sprzęt, który pozwala nam samodzielnie przygotowywać jogurt. Funkcjonuje on jako innowacyjna propozycja, dzięki której przygotowywać będzie można między innymi jogurt w nowej formie.
Innowacyjność jaka została przygotowana w tym urządzeniu to fakt, że pracuje on bez dostępu do prądu i następuje tam wyłącznie proces naturalnej fermentacji. Wystarczy pojemnik, mleko i bakterie na początek, by zacząć przygotowywać jogurt. Do partii, która będzie pierwszy raz przygotowywana należy mieć bakterie startowe, a potem można wykorzystywać zaczyn.
bakterie jogurtowe
Właśnie ta pierwsza partia jest wymagająca, ponieważ dodatkowo będzie trzeba również zdecydować się na kupno bakterii startowych. Będą tam bakterie o odpowiednim szczepie, do tego również bakterie mlekowe. To istotna sprawa, by mieć jogurt w odpowiedni sposób przygotowany. Jeśli mamy już gotową pierwszą partię będzie można zdecydować się na kolejne już z użyciem tej pierwszej przy wykorzystywaniu zaczynu, który powstał.
Zdrowy domowy jogurt
Każdy kolejny przygotowany tak jogurt będzie jednak miał mniej bakterii, dlatego z czasem będzie trzeba znów wrócić do bakterii startowych i z ich użyciem przygotować kolejną pierwszą partię, by dalej realizować kolejne. Jogurt z tym urządzeniem jest w 100% naturalny, który nie ma barwników, smakowych dodatków i dlatego będzie dla naszego zdrowia najlepszą możliwą opcją.
W takim jogurcie będziemy mieli żywe kultury bakterii a także bakterie probiotyczne. Nie ma ich w sklepowym produkcie, ponieważ tam co do zasady dąży się do tego, by jak najdłuższa była jego ważność. W sklepowych jogurtach ten element będzie się więc usuwać.
Dlaczego zestaw YogurBerry jest tak wyjątkowy?
To prosty zestaw, który jednak da nam możliwość stworzenia rzeczywiście idealnego jogurtu, który jest wynikiem wyłącznie naturalnej fermentacji. Jest tam między innymi innowacyjna forma cyrkulacji powietrza, która to sprawi, że będą idealne warunki do tego, by stworzyć świetny jogurt. Urządzenie jest tak przygotowywane, że mamy między innymi doskonałą cyrkulację powietrza, która to właśnie odpowiada za namnażanie bakterii.
Bardzo ważne będzie między innymi to, że urządzenie jest wykonane w doskonały sposób z materiałów bez bisfenolu i dlatego będzie w 100% bezpieczne dla zdrowia. Co ciekawe będzie wykonany z Tritanu, który jest podobny do szkła i nie będzie dochodziło do wymiany smaków czy zapachów.
Estetycznie urządzenie także bardzo dobrze się prezentuje a więc będzie świetnie wyglądać w każdej kuchni. Przygotowanie jogurtu nie stanowi żadnego problemu. Umieszczamy w pojemniku 900 ml mleka i dodajemy albo zaczyn albo bakterie startowe. Wszystko odstawiamy na około 10 godzin, w trakcie których realizuje się fermentacja. W ten sposób mamy gwarancję stworzenia jogurtu. Który potem przez kilka godzin w lodówce dodatkowo gęstniej. Nadaje się do spożycia przez siedem dni.