Uzyskiwanie zysków z brzydkich i uszkodzonych owoców

Uzyskiwanie zysków z brzydkich i uszkodzonych owoców

Brzydkie i obite produkty zawsze stanowiły kosztowny problem dla sklepów spożywczych, powodując wysokie wskaźniki strat. Ponieważ klienci zazwyczaj nie czekają w kolejce, aby kupić obite lub uszkodzone produkty, sklepy spożywcze muszą wykazać się kreatywnością, aby ograniczyć ich straty. Stworzyliśmy listę 10 wskazówek, które pomogą Ci ograniczyć kurczenie się produktów:

Zamawianie produktów - Proces ten zaczyna się w momencie zamawiania produktów. Upewnij się, że korzystasz z dostawcy, który dostarcza produkty wysokiej jakości. Niezamawianie produktów wysokiej jakości może być jedną z przyczyn wysokiego poziomu strat. Zawsze należy śledzić stan zapasów i uwzględniać go przy składaniu zamówień. Prowadzić tygodniowy rejestr sprzedawanych produktów i na jego podstawie szacować, co należy zamówić. W przypadku produktów, które trudniej sprzedać, warto rozważyć zamawianie ich w mniejszych rozmiarach hurtowych. Gdy zamówienia dotrą, sprawdź, czy w każdym opakowaniu nie ma pleśni lub uszkodzeń.

Dbanie o produkty - po otrzymaniu produktów należy się nimi starannie zaopiekować. Produkty powinny być przechowywane w zalecanych zakresach temperatur, gdy znajdują się na zapleczu. Takie produkty jak cebula i banany nie powinny być przechowywane w lodówce. Warto rozważyć stosowanie osłon nocnych na produkty w ciągu nocy. Zasłony nocne przykrywają produkty w czasie przechowywania, co pomaga obniżyć koszty, utrzymując ciepło na zewnątrz, a zimno w środku. Stosowanie zasłon nocnych może wydłużyć okres przydatności do spożycia nawet o dwa dni.

Obniżajceny - obniż aj ceny dojrzałych owoców nawet o kilka centów, jeśli są zbyt dojrzałe. Obniżenie ceny produktów jest lepszym rozwiązaniem, niż gdyby miały się one w przyszłości skurczyć.

Szkolenie pracowników - pracownicy działu produkcji powinni być dobrze przeszkoleni i znać się na produktach, aby mogli zapewnić odpowiednie warunki dla różnych owoców i warzyw. Podczas uzupełniania zapasów pracownicy powinni zostać przeszkoleni, aby nie zrzucać świeżych produktów na stare. Należy również przeszkolić kasjerów, aby prawidłowo rejestrowali produkty.

Rozważ dodanie świeżego soku - w ciągu ostatnich kilku lat obite owoce stały się nowym superfood w świecie soków. Nowo odkryte badania dowiodły, że obite owoce zawierają więcej przeciwutleniaczy, ponieważ walczyły z naturalnymi czynnikami stresogennymi. Badania dowiodły również, że owoce obite mogą być od 2 do 5% słodsze od owoców nieobitych, co czyni je smaczną alternatywą dla soków. Dodanie świeżego soku do swojego sklepu spożywczego może być łatwym sposobem na zrekompensowanie kosztów związanych z kurczeniem się żywności. Możesz użyć naszych komercyjnych sokowirówek Ceado ES500 lub ES-700 do łatwego wyciskania soków z owoców i warzyw.

Inne alternatywne zastosowania - Przekazywanie owoców i warzyw, które dojrzały i zbliżają się do końca okresu przydatności do spożycia do delikatesów, piekarni, restauracji lub baru z sokami w sklepie.

Artykuł powstał w oparciu o informacje znalezione na stronach ProduceRetailer.com i FoodandWine.com.

Aby dowiedzieć się więcej na temat zmniejszania poziomu kurczliwości i korzyści odżywczych wynikających z obicia produktów, odwiedź ProduceRetailer.com lub FoodandWine.com.