Zanim kupisz wyciskarkę do soków

Dostępne obecnie wyciskarki do soków, których popularność oraz bardziej rośnie, istotnie różnią się od sokowirówek, które znane są od lat. Istotna różnica dotyczy przede wszystkim jakości uzyskiwanego soku.

Z czego to wynika? Na jakiej zasadzie pracują wyciskarki do soków? Co należy brać pod uwagę, dokonując zakupu? Jak działa wyciskarka do soku?

Wyciskarka do soków swoją konstrukcją do złudzenia przypomina maszynkę do mielenia mięsa. W wyciskarce wałki ślimakową są jednak dopasowane jeszcze bardziej szczelnie. W ruch wprawia je albo napęd elektryczny, albo ręczny. Pierwszy etap przygotowywania soku to bardzo dokładne zgniecenie surowca roślinnego. Następnie zostaje od rozdrobniony w pierwszej części ślimaków. Dzieje się to po to, aby dalszy etap procesu przygotowywania soku był jeszcze bardziej efektywny. (http://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/)

Jak wygląda drugi etap?

Surowiec, który został wstępnie rozdrobniony, przechodzi następnie przez część miażdżącą. Dalej przepychany jest na skutek działania bardzo wysokiego ciśnienia, które powstaje na skutek ruchu ślimaka tłoczącego masę. Trzeci etap to już dociskanie wprost na sito lekko mokrych części miażdżonych produktów.

Różnica tkwi w temperaturze

Tym, co odróżnia wyciskarkę od sokowirówki jest jeszcze temperatura. W wyciskarce obroty są naprawdę małe – na ogół jest ich nie więcej niż 80 na minutę. W efekcie temperatura jest naprawdę niska. Do tego dochodzi niewielkie hałas oraz naprawdę małe zużycie prądu, które nie przekracza 150 – 200 W. Różnica dotyczy także efektywności.

Proces wyciskania jest naprawdę prosty, a jednocześnie gwarantuje nam niewielką ilość odpadów. Wszystkie resztki, które pozostaną po procesie wyciskania soku można umieścić w kompostowniku. Ze złożeniem oraz rozłożeniem wyciskarki do soków nie ma żadnych problemów. W efekcie umycie urządzenie naprawdę nie jest trudne. Do wyczyszczenia sitka używamy twardej szczoteczki. Ślimaki opłukuje się jedynie pod bieżącą wodą.

Jakość soków z wyciskarki

Soki z wyciskarki charakteryzują się o wiele lepszą jakością. Sok nie tylko nie napowietrza się, ale również nie nagrzewa. Nie pojawia się na nim piana. Wszystko to sprawia, że uzyskany sok w pełni zachowuje swoje wszystkie wartości odżywcze. Zupełnie inaczej rzecz ma się w przypadku sokowirówki.