Wyciskarki do owoców. Którą wybrać? cz I

Wyciskarki do owoców. Którą wybrać? cz I

W ostatnim czasie wyciskarki do soków stały się bardzo popularne. Kupując dobry model, inwestujemy nie tylko w kuchenny sprzęt, ale również we własne zdrowie.

Czym dostępne dzisiaj nowoczesne i kosztujące niemałe modele różnią się od starych sokowirówek, na które moda już przemija?

Właściciele starych sokowirówek pochodzących jeszcze z okresu PRL z pewnością nieraz zapytają dlaczego mieliby wydać około dwa tysiące złotych na nowoczesne urządzenie wyprodukowane przez firmę Omega, Kuvings czy Hurom. Tymczasem odpowiedź jest bardzo prosta: szklanka soku od szklanki soku może się naprawdę istotnie różnić. (http://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/)

Podczas przygotowywania soku w sokowirówce owoce oraz warzywa są cięte za pomocą niewielkich noży, które zdecydowanie najczęściej umieszczone są na dnie urządzenia. Wyciskarki wyciskają sok z owoców bądź warzyw. Wszystko odbywa się w procesie miażdżenia za pomocą wałka ślimakowego, który bardzo powoli się obraca. Wałek w ciągu minuty wykonuje jedynie około sto obrotów. Jakie zalety ma przygotowywanie soku w taki sposób.

Eksperci podkreślają, że sok przygotowany w wyciskarce jest o wiele zdrowszy. Podczas przygotowywania soku w sokowirówce sok jest podgrzewany. W efekcie sok pozbawiony jest wielu cennych składników, do których zalicza się między innymi enzymy. Nie można zapomnieć również o tym, że sok przygotowany w sokowirówce po prostu jest napowietrzony.

Objawem tego jest obecna na powierzchni soku piana. Za napowietrzenie soku odpowiadają noże tnące, które obracają się z prędkością od kilku do kilkunastu tysięcy na minutę. Sok przygotowany w wyciskarce może być przechowywany w lodówce przez dobę. Przez ten czas nie traci on nic ze swoich właściwości.

Dodatkowym plusem wyciskarek jest to, że są to urządzenia o charakterze wielozadaniowym. Można przygotować w nich sok nie tylko z warzyw i owoców, ale również traw i ziół. Dodatkowo pozwalają one na przygotowanie pysznego musu. Wszystko za sprawą funkcji homogenizacji. Mus może być podstawą do przyrządzenia pysznego sorbetu, sheka, dań dla maluszków. Są one niezastąpione również w terapii sokowej, na przykład w terapii Gersona. Koncentruje się ona na detoksykacji organizmu, a także zaspokojeniu wszystkich niedoborów, które pojawiają się w ciele.