Zależy ci na tym, aby móc przygotowywać świeży sok zarówno z warzyw, jak i owoców, ale zupełnie nie wiesz, czy postawić na sokowirówkę, wyciskarkę do soków czy wyciskarkę do cytrusów?
Podpowiemy, jak wybrać urządzenie, które pozwoli przygotować sok idealnie wpisujące się w posiadane gusta. Od dawna wiadomo, że świeżo wyciśnięty sok, który został przygotowany z warzyw lub owoców zapewnia organizmowi solidną porcję wszystkich niezbędnych mu składników odżywczych oraz witamin. Wyciśnięcie soku z pomarańczy możliwe jest praktycznie dla każdego z nas. Pojawia się jednak pytanie co z owocami, w których soku jest znacznie mniej. Zalicza się do nich między innymi jabłka oraz gruszki. Niektórzy pytają również o to, czy urządzenie do wyciskania soku pozwoli na przygotowanie soku z warzyw liściastych, do których zalicza się między innymi sałatę. (http://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/)
Rodzaje
Do urządzeń, z pomocą których można przygotować sok zalicza się:
-sokowirówki;
-wyciskarki do soków.
Sokowirówki są najbardziej popularne. Ich obsługa jest banalnie prosta. Jednocześnie za takie urządzenie nie trzeba zapłacić wiele. Sok w sokowirówce wyciskany jest za pomocą wirującego sita, na którym zamieszczone są ostra. W sicie znajdują się dziurki i to właśnie przez nie wydostaje się sok. Następnie spływa on do naczynia przez specjalny lejek. Sok, który powstaje w sokowirówce, jest klarowny. Nie znajdują się w nim cząstki owoców ani miąższu. W efekcie nie wszystkie składniki odżywcze znajdujące się w owocach i warzywach trafiają do soku.
Sok przygotowany w sokowirówce powinien zostać spożyty zaraz po tym, jak go przygotowaliśmy. Bardzo szybko ulega on napowietrzeniu, o czym świadczy piana, która znajduje się na jego powierzchni. To między innymi proces napowietrzania sprawia, że sok bardzo szybko traci wszystkie istotne właściwości odżywcze. W sokowirówce nie przygotujemy soku z takich owoców, jak maliny, jeżyny oraz jagody. Nie nadaje się ona również do przygotowywania soku z warzyw liściastych.
Wyciskarki do soku
Są to urządzenia wolnoobrotowe, które wykonują swoją pracę o wiele wolniej niż sokowirówki. Sok wyciskany jest za sprawą specjalnego wałka ślimakowego. Wałek obraca się, miażdżąc przy okazji owoce bądź warzywa. W efekcie sok wyciskany jest również z przestrzeni międzykomórkowej.