Wyciskane soki - nie zapomnij o ważnych zasadach

Świeżo wyciskane soki są prawdziwym bogactwem witamin oraz minerałów.

Doskonale sprawdzają się w codziennej diecie. Ich przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Sok wypity rano zapewnia energię na cały dzień. Wyciskane soki są dzisiaj coraz bardziej modne. Bez wątpienia jest to dobra moda. W odróżnieniu od soków, które znaleźć można na sklepowych półkach są niezwykle zdrowe. Nie brakuje w nich witamin. Tym, czego jednak na próżno w nich szukać, są sztuczne barwniki oraz dodatek cukru. Najzdrowszym rozwiązaniem jest picie soków przygotowanych z owoców sezonowych.  (http://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/)

Zawartość witamin jest w nich o wiele większa niż w sokach przygotowanych z owoców, które przywiezione zostały do Polski z dalekich krajów. Zanim zakupimy owoce i warzywa na sok należy je bardzo dokładnie obejrzeć. Kupować powinno się jedynie te najcięższe. Unikać trzeba zakupu owoców i warzyw obitych oraz takich, których skórka została otarta. Mogłoby to bowiem wskazywać na to, że owoce i warzywa były przechowywane w niewłaściwy sposób, a na czas transportu źle je zabezpieczono. Warto stawiać na te, które znajdują się luzem na półkach bądź w skrzynkach aniżeli na te, które są opakowane w siatki lub folie.

Zanim zaczniemy przyrządzać sok, należy pamiętać o istotnych zasadach:

1.Przed dotknięciem owoców i warzyw zawsze należy dokładnie umyć ręce. Dopiero wówczas można zabrać się za oczyszczanie produktów.

2.Warzywa i owoce obieramy ze skórki, a następnie usuwamy z nich pestki.

3.Po przygotowaniu soku sprzęt należy bardzo dokładnie umyć mocno ciepłą wodą, a następnie dokładnie go osuszyć. Skutecznie zapobiegnie to rozwijaniu się bakterii. Decydując się na wyciskanie soków w domu, trzeba pamiętać, że ich termin przydatności do spożycia jest dość krótki. W przypadku soków z owoców wynosi on pięć godzin.

Dla soków z warzyw jest nieco dłuższy – wynosi dziesięć godzin. Jeżeli sok jest zbyt gęsty, nie należy pozbywać się miąższu. Wystarczy nieco rozcieńczyć go wodą. To właśnie miąższ zawiera najwięcej substancji odżywczych, które są tak cenne dla naszego organizmu.