Soki – zdrowie w szklance

Soki to możliwość dostarczenia do organizmu cennych składników odżywczych. Są one zdrowe, smaczne w przygotowywaniu, dlatego warto się na nie zdecydować.

W warzywach oraz owocach mamy wiele błonnika, który ma właściwości oczyszczające, obniża nam cholesterol oraz będzie zmniejszał uczucie głodu. W świeżych sokach mamy minerały oraz witaminy i kwasy tłuszczowe, także cenne składniki dla naszego zdrowia. To, że soki mają doskonałe działanie na nasze zdrowie nie jest naszym wymysłem. (http://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/)

Okazuje się, że już 3 tysiące lat przed Chrystusem w Chinach ceniono soki jako właśnie dobroczynne, lecznice płyny. Sokami można obecnie leczyć dolegliwości takie jakie zmęczenie, stres, brak koncentracji czy też dolegliwości fizyczne takie jak przeziębienia, problemy z układem pokarmowym, bóle mięśni czy też dolegliwości nerek oraz wątroby.

Kwasy owocowe, które znajdują się w jabłkach czy truskawkach będą neutralizować toksyny i występują w żywności wysoko przetworzonej. W soku z ananasa znajduje się bromelaina, która będzie wykorzystywana w leczeniu między innymi artretyzmu. Likopen z marchwi czy pomidora to między innymi przeciwutleniacz. Chroni on układ pokarmowy przed chorobami nowotworowymi. Zawarte w sokach enzymy wpływają zbawiennie na nasz układ trawienny.

Sok z kartonika kontra sok z wyciskarki

Siła energetyczna oraz liczne witaminy w świeżych sokach to moc większa niż ta jaka będzie w kartonowych sokach. Te świeżo wyciskane czy przecierane nie będą zawierać barwników oraz konserwantów. Te, które znajdujemy w sklepach są sztucznie dosładzane, rozcieńczane wodą. Sok, który będzie można kupić w sklepie będzie wyprodukowany z zagęszczonego koncentratu oraz wody. Może on być również pasteryzowany w wysokich temperaturach a to będzie niszczyć wszystkie cenne wartości odżywcze takiego soki. Można sprawdzić skład takiego soku na opakowaniu, ale nie mamy możliwości sprawdzenia warunków w jakich powstawał. Nie wiemy też z jakich owoców powstał, najczęściej bowiem do soków wybiera się spady oraz owoce uszkodzone czy nadgniłe, które do normalnej sprzedaży nie będą trafiały.

Dlatego kupowanie soków kartonowych przez niektórych traktowane jest jak loteria, z dużą przewagą złych losów, dlatego lepiej wybierać te świeże.